Radio 10 Gold is jarig. Op 4 april was het precies 25 jaar geleden dat het station van start ging met gepresenteerde programma’s op de kabel. Gestart als Radio 10 is Radio 10 Gold de oudste nog bestaande commerciële zender van Nederland. Radio.NL blikt daarom terug op een kwart eeuw Radio 10. Vandaag deel 3: Terug op FM.
Terug op FM
Het verdelen van etherfrequenties bleef een lastig punt. De overheid wilde ze het liefst veilen, maar daar waren de radiostations fel op tegen. Daarom kwam er eind 1997 een nieuwe tijdelijke verdeling. Hierdoor keerde Radio 10 Gold op 1 januari 1998 terug op FM. Het station kreeg de 103.0 FM vanuit Lelystad. Deze zender werd voorheen gebruikt door Radio 538. Daarnaast mocht Radio 10 Gold ook blijven uitzenden op AM 675.
In de loop van het jaar werd de FM-dekking verder uitgebreid, want Radio 10 Gold kreeg steunzenders in Rotterdam en Haarlem. In beide gevallen werd uitgezonden op 103.3 FM. Ook werd in 1998 Arcade, inclusief Radio 10 Gold, verkocht aan Wegener. In datzelfde jaar viert Radio 10 zijn 10e verjaardag.
Radio 10FM
Om commercieel aantrekkelijker te zijn, begon Radio 10 Gold zich langzaamaan op een jongere doelgroep te richten. In november 1999 werd de naam dan ook gewijzigd in Radio 10FM.
Maar er gebeurde meer om een jongere doelgroep te trekken, zo legt Thijs Bakker, destijds Music director bij Radio 10FM, uit: “Toen ik begon in 2000 was de gemiddelde leeftijd van de luisteraar 52,4 jaar, door het elimineren van alle jaren ’60 platen wisten we binnen negen maanden de gemiddelde leeftijd terug te brengen naar 49 jaar, precies binnen de relevante doelgroep voor adverteerders.”
“In die tijd zijn we ook gestopt met oeverloze telefoontjes met luisteraars die op die dag hun 63e verjaardag vierden (Ach… is dat je schoenmaat?)”, vertelt Bakker verder. “Na 9 maanden stond het marktaandeel dan ook ruim boven de 8%. Ver boven Radio 538! De zender ging toen ineens serieus geld verdienen voor Wegener.”
“Radio 10FM was in die periode gewoon een hele goede mainstream AC zender met top DJ’s als Peter Holland en Tom Mulder en een grote concurrent voor Sky Radio en Radio 2. Radio 2 had in die tijd al themaweken. Ik belde regelmatig met de persafdeling van Radio 2 om te vragen of er een themaweek was gepland. Als ze weer een Jaren ’70 of Jaren ’80 week hadden geprogrammeerd dan begonnen wij met veel bombarie al op de zaterdag ervoor met hetzelfde thema, terwijl Radio 2 op maandag begon. Dan hadden we twee weken (volgens de dagboekjesmethode) profijt en Radio 2 slechts één week. Met billboards en TV campagnes gingen we volledig in de aanval. Lekker agressief en met veel succes, we vochten voor iedere tiende procent marktaandeel.”
Einde Love Radio
Omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over de definitieve verdeling van etherfrequenties staakt zusterstation Love Radio op 1 januari 2002 zijn uitzendingen. Om het niet geheel stil te laten worden op de kabel werden nog een aantal dagen oude fragmenten van voorganger Power FM uitgezonden.
Naar Talpa
In februari 2003 koopt Talpa Radio International (de investeringsmaatschappij van John de Mol) Radio 10FM van Wegener. Hierdoor werd Radio 10FM een zusterstation van Noordzee FM.
De kersverse eigenaar was van plan om het succes van het radiostation verder uit te bouwen. Daarom werden Bart van Leeuwen en Ferry Maat aangetrokken om de programmering te versterken. In mei zag de programmering er als volgt uit: Tom Mulder en Dave Donkervoort in de Morgen tussen 7 en 10 uur. Daarna drie uur lang Bart van Leeuwen. Peter Holland bleef op zijn post tussen 13 en 16 uur, terwijl Ferry Maat de avondspits voor zijn rekening nam. Jos van Heerden vulde de avonduren.
Lang heeft Radio 10FM niet kunnen profiteren van Bart van Leeuwen en Ferry Maat, want beide heren hadden een clausule in hun contract staan dat ze weg mochten als het radiostation geen FM-frequentie zou krijgen bij de herverdeling in mei 2003. Het noodlot sloeg echter toe. Meer hierover binnenkort in deel 4. [RS/Radio.NL]