Luistercijfers Duitsland: Radio stijgt in populariteit (radio.nl)

Ondanks de opmars van mp3-spelers en internet blijft radio nog altijd een populair medium. In Duitsland is radio momenteel zelfs weer met kleine een opmars bezig. Dit blijkt uit de laatste luistercijfers (Media-Analyse 2009 Radio II) die afgelopen woensdag werden gepubliceerd. Dagelijks luisteren er in Duitsland bijna 55 miljoen mensen naar de radio, wat goed is voor 78,7% van de bevolking. Een jaar geleden was dit nog 78,1%.
Twee maal per jaar is het ‘D-day’ voor radiomakers in Duitsland. In maart en juli verschijnen namelijk de nieuwe luistercijfers. Afgelopen dinsdag was het weer zover en kregen ruim 100 radiostations onder ogen hoe ze het afgelopen half jaar gepresteerd hebben. Hieruit blijkt dat radio vooral op het werk populair is. Ruim 82% van de Duitsers luistert tijdens het werk naar de radio. Ook blijkt dan mannen gemiddeld een kwartier per dag langer naar de radio luisteren. Overall bleef de gemiddelde luistertijd constant op drie uur per dag.

Zoals gebruikelijk zet Radio.NL ook dit keer de cijfers van Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hessen en Berlijn op een rij.

Noordrijn-Westfalen
Radio NRW, aanbieder van het raamprogramma van ruim 40 lokale radiostations in Noordrijn-Westfalen, mag zich voor de 19e maal op een rij marktleider noemen van deze deelstaat. Het marktaandeel van de zender steeg naar 31,8%, een plus van 0,4 procentpunt. Dagelijks luisteren er bijna vijf miljoen mensen naar de programma’s van Radio NRW. Ter vergelijking: in Nederland weet marktleider Radio 538 bijvoorbeeld ‘slechts’ 3,5 miljoen luisteraars per week te trekken. Per uur trekt Radio NRW ruim 1,4 miljoen luisteraars.

De goede resultaten betekenen overigens niet dat Radio NRW bij de pakken neer gaat zitten. Om het station klaar te stomen voor de toekomst is de Nederlander Thijs Bakker momenteel werkzaam als intern consultant bij Radio NRW.

De pop- en servicezender WDR 2 mag zich nu de tweede zender van Noordrijn-Westfalen noemen. Het marktaandeel van deze zender steeg met bijna een procentpunt naar 18,5%. De publieke jongerenzender Eins Live daarentegen zag het marktaandeel dalen, evenals de Schlagerzender WDR 4. Beide stations zijn nu goed voor 17,3% marktaandeel. Wel is Eins Live het populairst in de doelgroep 20 tot 39 jaar. Hier schoort de zender een marktaandeel van 38,1%. Radio NRW scoort in deze doelgroep een marktaandeel van 32,9%.

Nedersaksen
De Schlagerzender NDR 1 Niedersachsen blijft in Nedersaksen de touwtjes stevig in handen houden. Wel zag het station haar marktaandeel iets dalen, maar desondanks tikt het marktaandeel nog 28,6% aan. ffn blijft de best beluisterde commerciële zender in de deelstaat en wist weer iets van het verlies van vorig jaar goed te maken. Het marktaandeel steeg naar 16,7%. Het station wordt echter op de hielen gezeten door Hit-Radio Antenne Niedersachsen, die doorsteeg naar 15,7%. Antenne is hiermee zelfs NDR 2 voorbij gestreefd. Laatstgenoemde zag het marktaandeel fors dalen.

Voor Hit-Radio Antenne Niedersachsen was er overigens nog meer goed nieuws, want met een marktaandeel van 23,8% is het station het best beluisterd in de doelgroep 20 tot 39 jaar. De zender onttroont hiermee ffn, die nu genoegen moet nemen met 22,4% marktaandeel.

In april van dit jaar wist Hit-Radio Antenne Niedersachsen overigens nog een hoop publiciteit te scoren doordat deejay Dominik Schollmayer het wereldrecord radioprogramma maken wist te verbreken. ‘Der Schollmayer viel destijds nog in als ochtenddeejay, maar heeft nu permanent het ochtendblok toegeschoven gekregen. Daarmee is het zo goed als zeker dat Bernd Lennert niet meer terugkeert bij de zender. Sinds augustus 2008 was Lennert wegens een burnout al niet meer te horen op Hit-Radio Antenne.
 
De rockzender Radio 21 zag het marktaandeel gelijk blijven op 2,4%, maar wist desondanks wel meer luisteraars te trekken. Momenteel timmert het station hard aan de weg. Sinds maart presenteert voormalig NDR 2 en Radio Bob stem Oliver Peral de ochtendshow en sinds afgelopen maandag is voormalig Antenne gezicht Annette Radüg dagelijks te horen op de zender.

Hessen
In de deelstaat Hessen is Hit Radio FFH voor de 29e maal op een rij marktleider. Wel zag het station het marktaandeel opnieuw dalen. Dit ten gunste van de publieke zenders hr1, hr3 en hr4, alsmede Radio Bob. Laatstgenoemde zag het marktaandeel naar 2,8% stijgen en doet het daarmee flink beter dan voorganger Sky Radio Hessen die nooit boven de 2% uitkwam.

Naast ‘overall’ blijft FFH ook aan kop in de doelgroep 20 tot 39 jaar met 31,5%. Maar ook hier begint FFH de hete adem van de publieke poprockzender hr3 in de nek te voelen. Daarom is het station momenteel ook grondig aan het vernieuwen. Sinds maart is de Nederlander Roel Oosthout programmaleider bij Hit Radio FFH. Daarnaast is het station op 1 juli van start gegaan met een nieuw geluid. Nieuwe jingles en een nieuwe programmering moeten er aan bijdragen dat het station weer gaat groeien. Belangrijkste wijziging in de programmering is dat Daniel Fischer nu de ochtendshow presenteert. Hij vervangt hiermee komiek Johannes Scherer, die het station gaat verlaten.

Berlijn
De publieke stations Radio Eins en Radio Berlin 88 8 staan momenteel samen aan kop in Berlijn. Radio Eins bleef constant, terwijl Radio Berlin het marktaandeel zag stijgen naar 11,0%. 104.6 RTL daarentegen daalde naar 9,8%. Verlies was er ook voor Antenne Brandenburg en Berliner Rundfunk 91,4. De popzender RS2 daarentegen zag het marktaandeel stijgen naar 8,5%. Het is voor de tweede keer op een rij sinds de komst van Christian Haacke in de ochtend en Radioveteraan Rik ‘Der alte Ami’ De Lisle in de avond, dat het marktaandeel stijgt. [RS/Radio.NL]

http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2009/07/143493.html