Luistercijfers Duitsland: Winst voor NRW en 104.6 RTL (www.radio.nl)

Radio NRW in Noordrijn-Westfalen en 104.6 RTL in Berlijn hebben goede zaken gedaan het afgelopen half jaar. Dit blijkt uit de laatste luistercijfers (Media-Analyse 2010 Radio II) die afgelopen woensdag werden gepubliceerd. Beide stations zagen het marktaandeel stijgen en zijn hierdoor marktleider in hun regio.

Twee maal per jaar is het ‘D-day’ voor radiomakers in Duitsland. In maart en juli verschijnen namelijk de nieuwe luistercijfers. Afgelopen dinsdag was het weer zover en kregen ruim 100 radiostations onder ogen hoe ze het afgelopen half jaar gepresteerd hebben.

Dagelijks luistert 78,9% van de Duitsers naar de radio, wat inhoud dat dagelijks 58 miljoen inwoners naar het medium luistert. En ondanks alle concurrentie wist radio het afgelopen half jaar opnieuw terrein te winnen. De luistertijd steeg met zes minuten naar gemiddeld 198 minuten per dag. Ook bij de jongeren (10-29 jaar) steeg de luistertijd licht naar 141 minuten per dag.

Zoals gebruikelijk zet Radio.NL ook dit keer de cijfers van Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hessen en Berlijn op een rij.

Noordrijn-Westfalen
Radio NRW, aanbieder van het raamprogramma van ruim 40 lokale radiostations in Noordrijn-Westfalen, mag zich voor de 21e maal op een rij marktleider noemen van deze deelstaat. Nadat het marktaandeel voorgaande periode licht daalde, zat het nu weer in de lift. ‘Overall’ steeg het marktaandeel van 31,6% naar 32,0%, terwijl in de doelgroep 14 tot 49 jaar een stijging van 35,6% naar 38,3% was te zien. Gemiddeld luisteren er nog altijd ruim 1,5 miljoen luisteraars de zender, waardoor het totaal aantal luisteraars per dag op ruim 5,1 miljoen ligt.

De stijging van het marktaandeel van Radio NRW wordt mede veroorzaakt door de nieuwe programmering van Radio NRW, die in januari werd ingezet. Thijs Bakker, intern consultant van het station, is opnieuw dik tevreden met de cijfers: ”De relaunch van januari jl. is zeer succesvol gebleken, duidelijkere communicatie met onze luisteraars, onze nieuwe vormgeving van Top Format en de beste muziekmix met stoere Cult-Hits en de grootste hits van vandaag komt goed aan bij onze doelgroep. Radio NRW staat er weer gezond voor.”

En terwijl Radio NRW omhoog ging, gingen directe concurrenten Eins Live en WDR 2 omlaag. Vorige periode eindigden de jongerenzender en de pop- en servicezender van de WDR al op een gedeelde derde plaats. Deze periode slaagden de stations er opnieuw in om gelijk te eindigen. Zowel Eins Live als WDR 2 scoren een marktaandeel van 19,9%. De schlagerzender WDR 4 daarentegen zag het marktaandeel stijgen van 16,7% naar 18,8%.

Nedersaksen
Het mag inmiddels geen verassing meer zijn dat NDR 1 Niedersachsen aan kop gaat in Nedersaksen. De schlagerzender maakte zelfs het verlies van voorgaande periode goed en steeg naar 28,9%. Winst was er ook voor ffn, dat hiermee de populairste commerciële zender blijft. Bij ffn moet ochtendman Franky het overigens sinds enkele weken alweer zonder zijn co-host Rieke Bargman. Na amper een jaar lang vroeg op staan is zij geheel vertrokken bij het station.

Achter ffn zijn NDR 2 en Hit-Radio Antenne Niedersachsen op een gedeelde derde plaats geëindigd. Beide stations scoren een marktaandeel van 14,7%.

Hessen
In de deelstaat Hessen is Hit Radio FFH voor de 31e maal op een rij marktleider. Wel heeft het station flink moeten inleveren, want het marktaandeel daalde van 27,3% naar 24,2%. Hierdoor voelt FFH voor het eerst in jaren de hete adem van de concurrentie in de nek. De slagerzender hr 4 steeg namelijk door naar 21,1%, terwijl de pop-rockzender hr3 17,9% noteerde.

Bij Harmony FM en Planet Radio, de broertjes van FFH was er wel reden voor een klein feestje. Beide stations zagen hun marktaandeel stijgen. Main FM bleef stabiel op 0,5%. Dit zijn overigens de allerlaatste luistercijfers voor Main FM. Later dit jaar zal het station omgebouwd worden tot hitzender en de naam wijzigen in Energy Rhein-Main.

Berlijn
RTL Radio Duitsland deed goede zaken in Berlijn, want het concern bezet zowel de eerste als tweede pek in de Duitse hoofdstad. De popzender 104.6 RTL steeg van de tweede naar de eerste plaats, terwijl ook de classic hitszender Spreeradio 105.5 een stapje steeg. De stations scoren nu respectievelijk 12,2% en 10,6% marktaandeel. De derde plek is voor de publieke stadszender Radio Berlin 88 8.

Opvallend is het grote verlies van de publieke popzender Radio Eins en de classic hitszender Berliner Rundfunk 91 4. Radio Eins stond een jaar geleden nog op nummer één, terwijl Berliner Rundfunk deze positie in 2007 nog claimde. Laatstgenoemde heeft overigens onlangs afscheid genomen van radioveteraan Thomas Koschwitz, die enkele jaren de ochtend verzorgde. Sinds kort presenteert zijn zoon Tim de ochtendshow op Berliner Rundfunk.

Tenslotte nog een opvallende wijziging in Beieren, waar Antenne Bayern zijn koppositie is kwijtgeraakt. Jaren lang was Antenne Bayern zelfs het meest beluisterde radiostation van heel Duistland, maar nu heeft het moeten buigen voor de publieke oldieszender Bayern 1. Antenne Bayern zag het marktaandeel kelderen van 29,3% naar 26,6%, terwijl Bayern Eins van 28,4% naar 30,0% steeg. [RS/Radio.NL]

Foto: een blij Radio NRW team