www.radio.nl: Radio NRW vanaf januari geheel in het nieuw

Radio NRW, aanbieder van het raamprogramma aan meer dan 40 lokale commerciële radiostations in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wordt in een nieuw jasje gestoken. Op 11 januari 2010 start het hele netwerk van ‘NRW Lokalradios’ met een vernieuwde programmering, een aangescherpt muziekformat en een jinglepakket. Voor al deze veranderingen heeft Radio NRW grotendeels een beroep gedaan op Nederlandse knowhow. Radioconsultant Thijs Bakker heeft de stations namelijk het afgelopen jaar geheel doorgelicht.

 

Programmanamen
Vanaf 11 januari 2010 zal het even wennen zijn voor de ruim vijf miljoen luisteraars die Radio NRW per dag heeft. Na ruim 10 jaar zal namelijk afscheid worden genomen van vertrouwde programmanamen als “Hallo Wach”, “Treff nach neun”, “Peppers” en “Drivetime”.

Voortaan worden de programma’s vernoemd naar het dagdeel waarop ze worden uitgezonden. Het blok tussen 6 en 9 uur heet vanaf dan “Am Morgen”, gevolgd door “Am Vormittag” (9-12 uur), door “Am Mittag” (12-14 uur), “Am Nachmittag” (14-18 uur) en “Am Abend” (18-22 uur). Wat wel hetzelfde blijft zijn de lokale programma’s tijdens de ochtend en avondspits.

Vormgeving
Naast een nieuwe programmering krijgen de lokale radiostations ook een nieuwe audiovormgeving. Omdat het netwerk van Radio NRW uit 46 stations bestaat zijn er meer dan 1400 jingles, bedjes en fillers gemaakt. Voor de service-elementen als nieuws, weer en verkeer is een beroep gedaan op Foster Kent in Salzburg. Alle overige vormgeving komt bij Top Format uit Haarlem vandaan. Ook heeft Radio NRW een nieuwe stationsstem: Sebastian Walch. Hij leent al jaren zijn stem aan verschillende Duitse radio- en televisiestations als hr4, BB Radio, ARD en Sat 1. Ook heeft hij inmiddels al honderden reclamespotjes ingesproken. Walch neemt hiermee het stokje over van Bodo Venten, die de afgelopen jaren de stem van Radio NRW was. Om de “relaunch” van Radio NRW te vieren, start het station met een spelletje op de radio: Geldregen. Hierin maken luisteraars elk uur kans op 50.000 euro.

Nederlandse knowhow
Voor al deze veranderingen heeft Radio NRW grotendeels een beroep gedaan op Nederlandse knowhow. Sinds een jaar is Thijs Bakker werkzaam bij het station als intern consultant. Hij heeft het afgelopen jaar hele netwerk tegen het licht gehouden en de relaunch voorbereid. Bakker is tevreden over het resultaat: “Ik ben trots op mijn collega’s die met veel inzet een grote prestatie hebben neergezet. Er is hard en creatief gewerkt om het product frisser en professioneler te maken. Ik kan bijna niet wachten tot 11 januari als de eerste jingles van Top Format on-air gaan, de nieuwe contest loopt en er weer magie uit de speakers klinkt. We gaan er alles aan doen om ons dagbereik van iets meer dan vijf miljoen luisteraars te verhogen naar zes miljoen luisteraars per dag.”

Aken
Het uitzendgebied van Radio NRW wordt vanaf 11 januari nog iets groter. 107 8 Antenne AC, het lokale radiostation voor de gemeente Aken, keert namelijk terug in de NRW familie. Eind jaren ’90 stapte het station, samen met Radio Aachen voor de stad Aken, juist uit het netwerk, om zelfstandig verder te gaan. In 2004 keerde Radio Aachen al terug in het netwerk. Nu volgt Antenne AC ook.

Op bezoek bij
Eerder dit jaar was Radio.NL op bezoek bij Radio NRW in Oberhausen en maakte een uitgebreide reportage. Deze is hier te vinden. [RS/Radio.NL]