Kerstmuziek op de radio: It’s the most wonderful time of the year

Het heerlijk avondje is weer geweest. De Sint heeft ons land weer verlaten en dus staat kerstmis weer voor de deur. En bij kerst hoort natuurlijk kerstmuziek. Ook op de radio. Er is bijna geen ontkomen aan, want vrijwel elk radiostation draait kerstmuziek. Maar waarom worden elk jaar dezelfde liedjes gedraaid? En waarom draait Sky er meer dan 538? Radio.NL ging op onderzoek uit.

Kerstmuziek op de radio: It’s the most wonderful time of the year

De hoeveelheid kerstplaten die per uur gedraaid wordt, hangt af van het format van de radiozender. Zo beperken Radio 538 en 3FM het aantal kerstplaten tot een paar per uur. Bij Sky Radio daarentegen wordt geleidelijk overgestapt op non-stop kerstmuziek. Inmiddels draait Sky er al zo’n acht per uur.

It’s beginning to sound a lot like christmas
Het draaien van kerstmuziek legt Sky Radio in elk geval geen windeieren, want traditiegetrouw scoort de zender aan het einde van het jaar zijn beste luistercijfers. En voor wie nu al non-stop kerstmuziek wil horen kan terecht bij zusterstation Sky Radio The Christmas Station op internet en via DAB+. Inmiddels weet bijna heel Nederland dat Sky Radio ook echt het kerststation bij uitstek is.

Sky Radio is niet het enige stations in de wereld dat de gebruikelijke muziek tijdelijk inruilt voor kerstmuziek. In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk dat radiostations begin november hun reguliere format overboord zetten om uitsluitend kerstmuziek te draaien. Dit jaar zijn het er een slordige 500, waaronder natuurlijk ook 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City en KOST 103.5 in Los Angeles.

Luisteraars dol op kerstmuziek, adverteerders ook
De afgelopen jaren bleek al hoe succesvol het draaien van kerstmuziek in de aanloop naar kerst kan zijn. Geen enkele andere programmatische wijziging zorgt voor een dermate snelle stijging van de luistercijfers als het draaien van kerstmuziek. Stijgingen van meer dan 3%-punt in een maand tijd zijn geen uitzonderingen. En meer luisteraars betekent ook meer omzet. Bovendien zijn de kerststations ook zeer interessant voor adverteerders die hun kerstaanbiedingen onder de aandacht willen brengen.

Niet elk radiostation is geschikt om over te stappen op non-stop kerstmuziek. Voor een rockzender zal het meer kwaad dan goed doen. Meerstal zijn het dan ook de (soft)pop-, county- en classic hitszenders die de overstap maken. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat in 2013 bijna de helft van deze zenders zogenaamde Adult Contemporary (AC), oftewel popzenders waren. In totaal werd door deze zenders 1,14 miljoen keer een kerstplaat ingestart. De meest gedraaide kerstplaat was vorig jaar “Rockin’ Around the Christmas Tree” van Brenda Lee uit 1962.

De meeste stations hanteren ook bij kerstmuziek een playlist van iets minder dan 300 verschillende platen. Desondanks wisten de popzender bij elkaar ruim 2800 verschillende platen te draaien. Toch waren er maar 120 platen verantwoordelijk voor 70% van alle airplay.

Kerstmuziek op de radio: It’s the most wonderful time of the year

Grijs draaien
In Nederland zijn het voornamelijk Mariah Carey (All I Want for Christmas is You), Wham (Last Christmas), Band Aid (Do they know it’s Christmas), Paul Mccartney (Wonderful Christmas), Slade (Merry Xmass) en John Lennon & Yoko Ono (Happy Xmas) die helemaal grijs gedraaid lijken te worden. Deze platen werden vorig jaar door Sky wel vijf tot zes keer per dag gedraaid.

Maar waarom zijn het elk jaar toch altijd deze platen die zo vaak gedraaid worden? Volgens Thijs Bakker, als radioconsultant werkzaam voor onder meer Radio 10, 100% NL, Omroep Zeeland en Radio West, zijn er twee oorzaken: “Er zijn slechts een tiental kerstplaten die echt goed scoren. Die hoor je dan ook het meest frequent. Raar maar waar, radioluisteraars zijn dol op kerstmuziek, echter, als je ze de afzonderlijke titels laat beoordelen dan behalen ze gewoon slechte resultaten, met uitzondering van de genoemde platen.”

En ook de korte periode dat kerstmuziek gedraaid wordt speelt een belangrijke rol. “In Nederland spelen radiozenders slecht drie weken kerstplaten. Die tijd is te kort om herkenbaarheid en passie voor een nieuw liedje op te bouwen”, zo vervolgt Bakker.

Toch zijn er volgens Bakker ook goede kerstplaten die niet meer gedraaid worden op de radio: “White Christmas van Bing Crosby bijvoorbeeld. Maar die is 72 jaar oud, en dat hoor je ook, de geluidskwaliteit is zo slecht. Die heeft de tand des tijds niet doorstaan.”

Ondanks dat er maar een beperkt aantal verschillende kerstplaten op de radio gedraaid worden, komen er elk jaar toch enkele goede nieuwe kersthits uit. “December van de 3Js en Christmas time is on my mind van Shane Alexander zouden wel eens een hit kunnen worden,” zo voorspelt Bakker. [www.Radio.NL]