Luistercijfers Duitsland: Winst voor WDR 2 en 104.6 RTL

Luistercijfers Duitsland: Winst voor WDR 2 en 104.6 RTL

WDR 2 in Noordrijn-Westfalen en 104.6 RTL in Berlijn kunnen terugkijken op een uitstekend eerst half jaar. Beide stations zagen het marktaandeel flink stijgen, zo blijkt uit de laatste luistercijfers (Media-Analyse 2014 Radio 2) die afgelopen dinsdag werden gepubliceerd. Dagelijks luistert bijna 80% van de Duitsers naar de radio. De gemiddelde luistertijd bedraagt 3 uur en 14 minuten.

Twee maal per jaar is het ‘D-day’ voor radiomakers in Duitsland. In maart en juli verschijnen namelijk de nieuwe luistercijfers. Afgelopen dinsdag was het weer zover en kregen ruim 100 radiostations onder ogen hoe ze het afgelopen half jaar gepresteerd hebben. Zoals gebruikelijk zet Radio.NL ook dit keer de cijfers van Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hessen en Berlijn op een rij.

Noordrijn-Westfalen
In Noordrijn-Westfalen blijft Radio NRW het populairst. Wel levert de aanbieder van het raamprogramma van ruim 40 lokale commerciële stations licht in, maar de afstand tot de concurrentie blijft flink. Opvallend is de flinke winst van WDR 2: maar liefst 2%-punt. Zusterstation 1Live daarentegen daalt met 1,5%-punt.

Grote vraag is hoe de radiostations van de WDR zich gaan ontwikkelen nu Valerie Weber is aangetreden als nieuwe directeur radio. Een benoeming waartegen overigens veel protest kwam van omroepmedewerkers.

Radio NRW blijft in de doelgroep 19 tot 49 jaar marktleider met 30,0%. Onlangs een verlies is de afstand tot de nummer twee, 1Live,  toegenomen tot 3,2%-punt.

Luistercijfers Duitsland: Winst voor WDR 2 en 104.6 RTLNedersaksen
In Nedersaksen blijft de publieke omroep NDR domineren met NDR 1 Niedersachsen en NDR 2. Daarachter vindt momenteel een flinke strijd plaats tussen ffn en Antenne Niedersachsen. Laatstgenoemde klimt, mede door de koerswijziging in augustus 2013 uit een diep dal en dat gaat vooral ten koste van ffn. Antenne stijgt 1,7%-punt, terwijl ffn juist 1,5%-punt daalt.

Ook bij de pop-rockzender Radio 21 zet de groei door. Blijkbaar werpen de nieuwe frequenties in het noorden van de deelstaat z’n vruchten af.

Hessen
Na de flinke winst is de vorige meting heeft Hit Radio FFH weer wat terrein moeten inleveren. Toch blijft het station, onder leiding van de Nederlander Roel Oosthout, veruit het populairst in Hessen. En dat al weer voor het 24e jaar op een rij. Het marktaandeel van FFH daalde met 2,2%-punt naar 26,9%. De publieke pop-rockzender hr3 daalde nog steviger en is nu zelfs voorbij gestreefd door zusterstation hr4.

Flinke winst was er daarentegen voor de jongerenzenders Planet Radio en You FM. Beide stations lijken luisteraars weggesnoept te hebben bij de grote stations. Dit komt mede doordat de hitlijsten momenteel gedomineerd worden door mainstream pophits, die FFH en hr3 ook draaien. Alleen klinken Planet en You iets jonger en frisser. Ook de oldieszender Harmony FM zit flink in de lift en zag het marktaandeel met 0,7%-punt stijgen.

Bij de doelgroep 14-49 jaar scoort FFH 32,8% marktaandeel en is hiermee ruim twee keer zo groot als de nummer 2: hr3 met 15,2%.

Berlijn
In de Duitse hoofdstad blijft 104.6 RTL marktleider. De hitzender, bekend van “Arno & die Morgencrew” zag zijn marktaandeel met 1,6%-punt stijgen naar 13,1%. En dat is niet verwonderlijk volgens radio consultant Thijs Bakker: “Ze bieden een consistent format. Zo Berlijns, zo fris en betrokken. Terecht dat ze zo goed scoren.” In de doelgroep 14 tot 49 jaar scoort RTL zelfs 16,9% marktaandeel.

Opvallend is ook de groei bij RS2. Eigenaar Regiocast was vorige jaar vooral bezig met besparen, waardoor de complete ziel uit het station verdwenen was. Inmiddels is radioveteraan ‘Air Force Sergeant‘ Rik DeLisle aangetrokken als programmaleider en dat begint reeds de eerste vruchten af te werpen. RS2 stijgt met 0,8%-punt naar 6,6%. Daarnaast maakte de zender dinsdag ook bekent dat het middagdeejay Söhnlein B bij Energy en weekenddeejay Gerlinde Jänicke bij 104.6 RTL heeft weggekaapt. Daarmee lijkt de zender frontaal de aanval te openen op de marktleider van de stad. [Radio.NL]