Gouden tijden voor oldieszender K-Earth 101 L.A. (www.radio.nl)

Robin Schrama van www.radio.nl schreef een leuk artikel over K-earth 101 dat dankzij de invoering van de PPM  nu de nummer 2 in L.A. is geworden. K-earth is mijn favoriete zender in Los Angeles. Gary Bryan, ‘Shotgun’ Tom Kelly en Charlie Tuna maken positieve, up-beat radio. Bij mijn laatste bezoek aan California was K-earth eigenlijk het enige station dat een beetje te pruimen was. Waar de Amerikaanse radiostations vroeger magisch klonken klinken ze tegenwoordig doods. Flauw, goedkoop gemaakt en zonder de X-Factor, zoals Henkjan Smits het zou noemen. Het niveau in Europa is inmiddels veel hoger. In Europa zijn er nog stations waar het plezier en vakmanschap vanaf spatten. Goeie Major Promotions, met passie gemaakte ochtendshows en en je hoort dat er wordt geinvesteerd in het product. Hier het artikel van Robin: 

 
De invoering van het elektronisch meten van de luistercijfers heeft het radiostation K-Earth 101 (KRTH) geen windeieren gelegd. De oldieszender zag het marktaandeel in de maand oktober met 1 procent stijgen naar 5.0%. Hiermee is K-Earth 101 de op één na best beluisterde radiozender van Los Angeles. Alleen de hitzender 102.7 KIIS FM scoort een hoger marktaandeel.
Al meer dan 35 jaar is K-Earth 101 het adres voor ‘The Greatest Hits on Earth’. Wekelijks stemmen er ruim 2,5 miljoen luisteraars af op de grootste hits van de jaren ’60, ’70 en ’80 en populaire deejays als Gary Brian, Jim Carson, ‘Shotgun’ Tom Kelly, Christina Kelley en Charly Tuna.

In oktober zag de oldieszender zijn marktaandeel naar 5,0% stijgen. En dan te bedenken dat K-Earth 101 tot afgelopen zomer al blij was met 3% marktaandeel. De plotselinge stijging van de afgelopen maanden is het gevolg van de invoering van de elektronische luistercijfersmeting. Hieruit blijkt dat oldieszenders veel beter scoren dat via de ‘vertrouwde’ dagboekmethode, want ook in New York City en Chicago zijn de oldieszenders de top vijf binnengedrongen. En dat te bedenken dat een aantal jaren geleden het oldiesformat nog massaal gedumpt werd in de Verenigde Staten. Het format zou namelijk te weinig en vooral te oude luisteraars trekken.

Dankzij de stijging staat K-Earth 101 momenteel op plek twee van de best beluisterde radiostations in de filmstad. Alleen 102.7 KIIS FM scoort momenteel nog beter. De hitzender noteerde in oktober een marktaandeel van 5,7% (-0,2%), wat goed is voor wekelijks ruim 3,6 miljoen luisteraars. Op plek drie staat het Spaanstalige KLVE 107.5 met 4,5%, gevolgd door de talkzender KFI 640 en de softpopzender KOST 103.5 met elk 4,0% marktaandeel.

In New York City staat de hitzender Z100 (WHTZ) nog steeds op de eerste plek met een marktaandeel van 5,8% (-0,2%). Wel voelt het inmiddels de hete adem van 106.7 Lite FM (WLTW) in de nek. De softpopzender maakt zich op voor een kerstoffensief en scoort nu een marktaandeel van 5,7% (+0,1%). De nieuwszender 1010 WINS staat nu op plek drie met 4,9% (+0,7%), gevolgd door de oldieszender (W)CBS FM met 4,8% (-0,1%). Kijkend naar het weekbereik, dan staat Lite aan kop met 5,3 miljoen luisteraars, gevolgd door de dancezender 103.5 (W)KTU en Z100. [RS/Radio.NL]